Kerstversiering in vluchtwegen? Maak deze periode sfeervol en veilig!

In deze periode van warmte en sfeer, wordt door veel bedrijven kerstversiering aangebracht om de werkplek ook sfeervol te maken. Maar uiteraard moet dit wel veilig. Met name in vluchtwegen is dit zeker een aandachtspunt. Iets waar een coördinator of ploegleider BHV, maar eigenlijk iedere BHV’er zeker aandacht voor moet hebben. In dit artikel een paar aandachtspunten om op te letten.

Brandklasse

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de aankleding van een ruimte: aankleding in een besloten ruimte mag geen brandgevaar opleveren. In basis is dit gevaar niet aanwezig als de aankleding een ondergeschikte bijdrage aan brandgevaar levert, als het onbrandbaar is of als het voldoet aan brandklasse A1. Ga dus voor plaatsing de kerstversiering na wat de brandklasse van de aankleding is en welke bijdrage het kan hebben aan brandgevaar.

Vrijhouden van vluchtwegen

De kerstboom, een veel geplaatst element bij bedrijven. Los van de brandklasse is de plek ook van belang. Kijk goed of hij niet in een vluchtweg staat of komt te staan. Een vluchtweg moet altijd minstens 85 cm breed zijn. En plaats de boom ook niet voor een nooduitgang/vluchtdeur. Het klinkt misschien erg logisch en voor de hand liggend, maar toch gaat dit vaak mis.

Vluchtwegaanduiding

Een ander aandachtspunt is dat de vluchtwegaanduiding duidelijk zichtbaar moet blijven. Dit is van belang bij het plaatsen van de kerstboom, maar ook andere versiering als sierbogen etc. Laatst was ik in een winkel waar men oprecht aandacht hiervoor heeft gehad. Ik vond dit een mooi voorbeeld om te gebruiken ter inspiratie.

Mocht uw vluchtwegen eens goed bekeken willen hebben of uw vluchtwegplattegronden updaten? Neem contact met ons op via info@sonon.nl.

We wensen u een goede, veilige en sfeervolle decembermaand toe!