Laat hoog gras en onkruid je niet in de weg staan!

Wat hebben grasmaaien en BHV met elkaar te maken?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar hoog gras en onkruid kunnen een serieus probleem vormen voor vluchtwegen. Steeds vaker komen we het tegen: nooddeuren die niet goed open kunnen door overwoekerde paden, vooral tijdens dit groeizame seizoen.

Stel je voor: je moet snel een gebouw verlaten vanwege een noodsituatie, maar de vluchtweg is nauwelijks begaanbaar door hoog gras en dichte begroeiing. Niet alleen kan dit je vertragen, maar in sommige gevallen kunnen nooddeuren zelfs geblokkeerd raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties waarin kostbare tijd verloren gaat.

Het probleem doet zich voor in buitenruimtes rond kantoren, scholen, openbare gebouwen, eengezinswoningen en flatgebouwen. In de zomer, wanneer het gras snel groeit, kan een gebrek aan regelmatig onderhoud ervoor zorgen dat deze vluchtwegen snel onbegaanbaar worden. Het resultaat? Een verhoogd risico tijdens een evacuatie.

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Eigenlijk is het heel simpel: regelmatig maaien en het onkruid kort houden. Door een onderhoudsplan op te stellen en ervoor te zorgen dat buitenruimtes net zo goed worden gecontroleerd als binnenruimtes, kan dit probleem effectief worden aangepakt. Een kleine inspanning die een groot verschil kan maken.

Daarom is het ook belangrijk om de vluchtwegen regelmatig te laten controleren door de BHV (bedrijfshulpverlening). Wij kunnen hierin ondersteunen of deze controles zelfs volledig voor u uitvoeren. Zo bent u verzekerd van veilige en goed begaanbare vluchtwegen, ongeacht de situatie.

Zorg ervoor dat vluchtwegen altijd vrij en toegankelijk zijn – want in een noodsituatie wil je niet dat hoog gras je in de weg staat.